Прилагане на метода Detensor в педиатрията

Written by detensor. Posted in Статии за Detensor Метода

В момента няма съмнение, че патологията на гръбнака, която се проявява при възрастни пациенти с остро изразен болков синдром (основно болки в гърба), в повечето случаи е следствие от нарушения в гръбначния стълб и паравертебралните тъкани, получени в детството. На първо място това се отнася за вродени увреждания на шийните прешлени. Те са една от причините за неврологичните, ортопедични и / или соматични патологии. Анализът на работата на детската ортопедична клиника „Н.Ф. Филатов“ в град Москва за 30-годишен период показва, че от 15000 първично изследвани деца, в 45-50% от случаите, се наблюдават промени в гръбначния стълб.

Според Московския изследователски институт по педиатрия и детска хирургия към Министерството на здравеопазването на Руската федерация, при 63% от пациентите с бронхиална астма по време на рентгеново изследване на шийната област на гръбначния стълб, са били открити симптоми на вродени увреждания под формата на изкривяване и скъсяване на вертебралните органи. Функционална патология на стомашно-чревния тракт при деца с вродено увреждане на шийната област на гръбнака се наблюдава при 80.2% от случаите. При клинично изследване на  14-17-годишни девойки, при една от всяка четвърта жена се установяват нарушения във формирането на скелетната структура.

В Московския изследователски институт по педиатрия и детска хирургия, при повече от 5000 деца и подрастващи на възраст от 8 месеца до 18 години е приложено лечение с помощта на използване на терапия Detensor. Децата са били хоспитализирани по повод соматични и алергични заболявания (астма, атопичен дерматит, дерматореспираторен синдром, функционални стомашно-чревни заболявания), функционален тортиколис, както и вегетативно-съдова дистония и наследствени заболявания, придружени с нарушения в ръста. Рентгеновите изследвания при всички деца установяват явни изкривявания в шийната област на гръбнака, поради усложнения при раждането или вродена патология (разместване на прешлените, остро изразено изкривяване  на гръбначния стълб, дистрофични изменения: симптоми на остеопения и сплескване на прешлените, остеофити, изменения в междупрешленните дискове).

Detensor процедурите се провеждат ежедневно, като общо за целия  курс на лечение  се предписват 10 процедури.

Неврологичните изследвания на тези деца разкриват минимални промени, които се състоят в следното: визуално се наблюдава незначителна асиметрия на лицевия череп, относително висока позиция на раменния пояс при видно скъсяване на шията, незначителна асиметрия на тялото, дължаща се на разлика във височината в дясната и лявата част на раменния пояс. При натиск на междупрешленните и паравертебрални точки в областта на шията, при почти всички деца се откриват области с  повишена чувствителност или болезненост. Не са наблюдавани други промени в чувствителността. Не се наблюдават нарушения на координацията. На електроенцефалограмите се разкриват умерени промени в биоелектричната активност на главния мозък.

След прилагане на Detensor терапия при всички пациенти с белодробни заболявания се  наблюдава положителна динамика на показателите на дихателната функция (ЕБФ) с различна степен на интензивност: всички параметри за вентилация са се увеличили спрямо изходното ниво от 15%. В същото време, при по-голямата част от децата, се отбелязва значително подобрение на вентилацията, главно на нивото на горните и средните бронхи, а при други пациентите – на нивото на долните бронхи.

Клинично се установи, че по време на прилагането на терапията Detensor деца с бронхопулмонална патология спират да кашлят, изчезват физикалните фактори в белия дроб, няма пристъпи на затруднено дишане по време на периода на лечение, подобрява се самочувствието, нормализира се съня. При функционални заболявания на стомашно-чревния тракт ефективността от терапията Detensor се проявява чрез намаляване или отстраняване на моторно-евакуационните нарушения, като очевидно, това също се дължи на влиянието върху състоянието на централната и вегетативната нервна система. При тези пациенти болката в корема изчезва и перисталтиката се нормализира само след 3-5 процедури.

Използването на терапия Detensor при деца е насочено, на първо място, към подобряване на кръвообращението във вертебро-базиларната система, рехидратация на междупрешленните дискове, нормализиране на обменните процеси в прешлените и паравертебралните тъканите. Повечето деца понасят методите на лечение с прилагане на Detensor терапия добре. При децата изключително рядко се наблюдават странични ефекти при прилагане на терапия Detensor (слаби световъртежи, гадене) и то само при първите процедури, които странични ефекти изчезват сами, без използването на каквито и да било лекарства. Положителната клинична динамика представят и данните от електрофизиологичните изследвания, които свидетелстват за биоелектрическата активност на главния мозък.

При 13 от изследваните пациенти с наследствени заболявания се установяват увреждания на опорно-двигателния апарат и нисък ръст. При всички се наблюдават значителни изменения в гръбначния стълб като проява на основното заболяване – кифоза, кифосколиоза, сколиоза. След завършване на курса на Detensor терапия, 4 седмици след старта на лечението, при повторно измерване на ръста, при 5 деца се установява увеличение в рамките на 1 до 3.5 см. При всички пациенти се наблюдава подобряване на стойката, намаляване на болките в гръбнака.

В комплексното лечение на сколиозата и нарушената стойка при децата основно място обикновено се отделя на ежедневните занимания с лечебна гимнастика с цел заякване на мускулите в резултат на тренировките и образуване на т.нар. ,,мускулен корсет‘‘. Но едновременно с това, по време на учебните часове се натрупва мускулна скованост, напрежение върху флексорите, което налага прилагането на отпускащи, релаксиращи и разтягащи процедури. Често лечението на деца с нарушена стойка и сколиоза трае години, до края на растежа на детето.

От 1996 година в детската клиника на Медицинския център на руския президент се прилага терапия Detensor при деца със заболявания на нервната система и опорно-двигателния апарат (диспластична сколиоза, сколиоза I-II степен, включително с болков синдром, нарушена стойка, компресионна фрактура на ниво Th7 – Th8). Терапията Detensor се прилага като самостоятелен метод за лечение или в комбинация с масажи и лечебна гимнастика. Лечението се провежда в амбулаторни условия, два пъти седмично при деца на възраст от 7 до 14 години. Терапията Detensor позволява на пациентите да премахнат напрежението в  шийните мускули, раменете, гръдния кош и гръбнака в областта на кръста. Методът е допринесъл за постигане на ясно  изразено разпускане и психо-физическа релаксация; облекчение сковаността на мускулите, намаления на умората, възстановяване на правилното дишане, нормализиране на кръвното налягане и сърдечната честота.

Доказва се, че терапията Detensor е най-добрият метод за отпускане и щадящо разтягане на гръбначния стълб при деца. При изследвания на кръвообращението на мозъка (чрез рентгенова енцефалография) се установява, че в процеса на терапия Detensor значително се увеличава пулса при кръвоизпълване, намалява се тонуса на по-малките кръвоносни съдове: артерии и артериоли, и се подобрява венозното кръвообращение.

Trackback from your site.

detensor

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Leave a comment

Лого

Detensor.bg
Ексклузивно представителство в България
адрес: гр. София, кв. Витоша, ул.Чавдар Мутафов 12
тел: 0876433656
e-mail: office@detensor.bg