Принцип на действие

princip2През 1978 г., благодарение на опитите на професор Курт Леонард Кинляйн, се появява терапевтична система, която ще позволи на много често определяни като ,,безнадеждни‘‘ пациенти, страдащи от гръбначни заболявания, да се върнат към нормалния живот.

Какъв е този метод?

Накратко, методът Detensor представлява система за безопасна, комфортна  релаксация (отпускане на мускулите), най-вече паравертебралните мускули, и леко обтягане на гръбначния стълб, имащо за цел възстановяване на нормалното му функциониране. Тя отговаря на основните изисквания на идеалната система за възстановяване на гръбначния стълб, а именно: едновременна комбинация от продължително обтягане в условия на пълна релаксация при запазване на физиологичните извивки на гръбначния стълб. Това се осигурява от еластичната конструкция с наклонени ребра, чиято позиция се променя под въздействието на теглото на пациента.

matte-sm

При полагане на пациента върху системата се формира оптимално насочена сила на обтягане, която е строго зависима от теглото (масата) на тялото на пациента, които в съвкупност водят до разтоварване на кинематичната система на гръбначния стълб.

Системата Detensor представлява оребрена конструкция, произведена от материал, който има уникалната способност да се приспособява към контурите на тялото. Свиваемостта и точката на еластичност при нея са такива, че се постига неутрално положение на гръбначния стълб, в позиция по гръб, странично или по корем, поради факта, че ребратата на системата Detensor  като опорни точки винаги се намират под тялото на лежащия пациент, като повърхността и основата сa изчислени в строго съответствие с теглото (масата) на тялото. И тъй като силата на обтягане зависи от тежестта на тялото, тя винаги е индивидуална за всеки човек (болен или здрав). В резултат на тази важна характеристика, се възпрепятства преумората на мускулите и сухожилията и респективно се предотвратяват възможни травми, за разлика от използваните други уреди и системи за издължаване на гръбначния стълб („сухо“ разтягане, уреда на Глисън, маси с тежести, подводно разтягане, и т.н.).

В основата на терапевтичния ефект за издължаване на гръбначния стълб стои механизмът за намаляване на вътрешно-дисковото налягане. Това гарантира, че няма да се стигне до хернии. Едновременно се намалява или напълно неутрализира напрежението в задната част на дисковете, което облекчава болката и позволява да се постигне трайно възстановяване.  Със спондилография се доказва възможността за удължаване на някои опорно-двигателни системи и увеличаване на капацитета на междупрешленните дискове.

Конструкция и принцип на действие на системата Detenzor

princip-shema-new

Удължаването продължава известно време и след прекратяване на обтягането. Обтягането води до декомпресия на нервните структури, подобряване на локалната хемодинамика, намаляване на отока, премахване на ненормалното мускулно напрежение и произтичащото от това мускулно свиване и луксация на междупрешленните стави. Величината на разтягането на опорно-двигателния апарат е различна, като това се извършва неравномерно по дължината на гръбначния стълб при различните методи на разтягане. Съответно, неравни се оказват  височината на междупрешленните отвори, което влияе върху ефективността на лечението. Трябва да се вземе под внимание и факта, че разтягането чрез големи тежести предизвиква защитна реакция от страна на паравертебралните мускули, най-вече в лумбалната област. Това предотвратява по-нататъшно увеличение на междупрешленните разстояния в тази област и те дори намаляват на фона на нерационалното разтягане.

TABLO_VUTRE_4

 

Системата Detensor позволява издължаване на гръбначния стълб по възможно най-щадящ начин, осъществявайки саморегулиране в зависимост от телесното тегло на пациента, и равномерно разпределяне на силата на обтягане, което изключва излишно претоварване.

 

shema-traktionРазтягането влияе положително и при патологии, които не са свързани с гръбнака, тъй като оказва въздействие и върху рецепторите и съединителната и мускулната тъкан. Възпалението на разтяганите мускулни рецептори може да предизвика дразнене на съответните гръбначните центрове, Терапевтичната система Detensor 18% възстановява тяхната функционалност, особено след продължителна умора. По рефлекторен път се подобрява периферното кръвообращение, което от своя страна води до нормализиране на обмяната на веществата, което допринася за облекчаване на болката.

Стационарните уреди за разтягане не са широко разпространени, поради тежката конструкция, високата си цена и рисковете от травма за пациента. Терапевтичният уред Detensor е удобен, лесно преносим и позволява при всякакви условия да се извършва щадящо обтягане на гръбначния стълб, възстановяване на естествения биоритъм на неговото физиологично удължение, нормализиране на метаболизма на гръбначния диск и елиминиране на мускулните спазми и синдроми на болка.

mat18

Клиничните изследвания са довели до създаването на Терапевтичната система Detensor 18% с три степени на твърдост за възрастни пациенти, както и три степени на твърдост за деца, предвид факта, че силата на обтягане се определя от масата на тялото.

Повърхността на ребрата и конструктивно-обусловеното въздушно пространство предоставят идеална възможност за насищане на системата с въздух. Специалните постелки позволяват обмяната на въздух в системата. Изолационните качества на празните пространства между ребрата осигуряват оптимален топлообмен.

Лого

Detensor.bg
Ексклузивно представителство в България
адрес: гр. София, кв. Витоша, ул.Чавдар Мутафов 12
тел: 0876433656
e-mail: office@detensor.bg